női megoldások

2008.03.15. 20:41


Említettük már a férfiaknál azt a női tévhitet, hogy "az a férfi, aki igazán szereti párját, örömmel segít otthon". Hát ez nem egészen így van. Miért is nem segítenek a férfiak eleget? Igaz-e, hogy egyszerűen kevés bennük a szeretet? Nem! többféle komoly okuk van a távolmaradásra. Például: a férfi hozzá van szokva, hogy a nők sokszor panaszkodnak, valószínűleg anyja is ezt tette, ő pedig láthatta, hogy apja ettől még nem mozdul ki foteljából. Tehát maga a panaszkodás semmiféle változást nem indít el a férfi hozzáállásában. Hiszen ezzel együtt látja, hogy otthon minden rendben van a ő közreműködése nélkül is. Minek kell valamit megjavítani, ami nincs elromolva?

Sok férfi nem is tudja, mit és hogyan kellene csinálni. Pontos útbaigazítás nélkül sokan nem tudják mi lenne a segítség. Ez különönösen bénító olyankor, ha a férj korábban már próbált besegíteni, de kritikát kapott tökéletlen munkájáért.

A férfiakat arra tanították, hogy kerüljék a női munkát. Még ma sem ritka,hogy az iskolai szünetben a fiúkat kiküldik játszani, miközben a lányok benn maradnak a tanítónővel, hogy segítsenek összepakolni. Ahogy az emberi viselkedés kapcsán általában, itt is úgy érzi a legtöbb ember, hogy az a helyes, ami a bevett szokás. A férfiakat többnyire mindennel készen várják otthon. Mintha saját fontosságukat is az adná meg, hogy minden készen eléjük van rakva, hogy gondoskodnak róluk. Innen már csak egy ugrás az a következtetés, hogy csak azok a férfiak végeznek házimunkát, vagyis azokról nem gondoskodnak tökéletesen akik nem elég fontosak. Igy aztán a házimunka nagyon sok férfi számára önértékelési kérdés.

A férfinak ugyanúgy mint a nőnek, igenis szüksége van pozitív üzenetekre, mégsem kapják meg az elismerő figyelmet. Ennek több oka is van: 1. A férfi magabiztos fellépése azt a megtévesztő látszatot kelti, mintha nem is lenne szükséges dicséretre. 2. Ugyanezen színjáték következtében a nő nemegyszer azt hiszi, már így is túlságosan magabiztos a férfi, isten őrizz ezt elismeréssel fokozni. 3. Van aki attól fél, hogy elismerése annyira szuper érzést okoz a férjének, hogy a végén őt, a feleséget nem fogja értékelni.

Mi az igazság? Az, hogy a férfinek is kell a dicséret és bátorítás, legalább annyira igényli, hogy megmondd neki mennyire ügyes és fontos, amennyire te igényled ezt. Azt akarja hallani, hogy nagyszerű amit csinál, egyszerűen fantasztikus. Akkor küldd a pozitív üzenetedet, amikor valószínű, hogy meg is hallja - ne amikor éppen elmélyülten valami mással foglalkozik. Mások előtt is dicsérd. Ennek kettős a haszna: megtudja hogy valóban így gondolod, és örül, hogy mások is jó dolgokat hallanak róla. A hozzáértés kulcsfontosságú a férfi önértékelésében. A szakértelem, a jártasság és tájékozottság mind érzékeny pontja a férfi énképének. Ezért reagál olyan aránytalanul hevesen, ha helyreigazítod bármiben. Önmagával szemben az az elvárása, hogy mindent hibátlanul és önállóan tudjon.


A következő illuzió, hogy az a férfi, aki szereti párját, nyilván sokat akar vele lenni. Na a férfiak ezzel szemben csak együttlétet és nem szoros közelséget keresnek. Ezért szeretnek a férfiak tévét nézni, teniszezni vagy horgászni. Ennek a problémának a nagy részét megoldja, ha találtok olyan tevékenységet, amit mindketten élveztek. A közös tevékenység a kapcsolat építés "nyersanyaga". Ha rátaláltok néhány vonzó elfoglaltságra, tegyetek meg mindent a megvalósításáért.
A puszta, szótlan együttlét hagyhat hiányérzetet, ha egy párnak mindössze ennyi a közös élménye, de lehet kellemes is, ha két aktiv program között időnként igy töltitek az estét. Add meg párodnak a csöndes együttlét örömét, hiszem megérdelmi. Ahelyett, hogy azon rágódnál, miért nem szól hozzád, hagyd, hogy hang nélkül élvezze közelségedet.

(folyt)

süti beállítások módosítása